Prilep in Macedonië
Een geit kijkt naar de stad Prilep in Macedonië Foto door: Pero Kvrzica

Veelgestelde vragen over Macedonië

Op deze pagina vindt u allerlei vragen en antwoorden over Ohrid en het land Macedonië. Mochten er vragen zijn waarop u antwoord zou willen hebben laat dan een reactie achter en dan proberen wij uw vraag z.s.m. te beantwoorden. Er zullen nog meer tips & weetjes worden toegevoegd en natuurlijk als u zelf aanvulingen heeft horen we dat graag.

Zijn er altijd Nederlandse mensen aanwezig?
Van alle buitenlandse toeristen vormen de Nederlanders de grootste groep. Houdt u er echter wel rekening mee dat het vooral veel Macedoniërs zelfs zijn die vakantie houden in Ohrid, Nederlanders vormen niet een meerderheid.

Wordt er goed Engels gesproken in Macedonië/Ohrid?
Houdt u er rekening mee dat slechts een klein deel van de bevolking enigszins Engels spreekt. Het overgrote deel van de bevolking spreekt bijna geen Engels. Wel kunt u er op rekenen dat een gids prima Engels spreekt. Bovendien is het mogelijk om excursies te boeken met een Nederlands sprekende gids.

Hoe zit het met vervoer in Macedonië?
Er zijn veel mogelijkheden om u te laten vervoeren, de taxi is echt de meest praktische en veilige manier. Wanneer u aankomt bij uw hotel kunt u het beste eerst bij de receptie vragen om een taxi voor te bellen. U wordt dan opgehaald door een witte taxi met blauwe motorkap. Deze taxi’s komt u overal tegen, deze zijn ook betrouwbaar. Let wel op dat de taxi chauffeur de meter aan zet, anders verzinnen ze hun eigen prijzen. Verder rijden er ook met regelmaat bussen. Er staat alleen nergens aangegeven hoe laat er een bus rijdt en waar deze naar toe gaat. Bovendien staan er eigenlijk altijd veel mensen te wachten. De busjes zitten dus erg vol en hebben geen airco. Mocht u een bus vinden en weten waar deze naar toe gaat is het wel de meest voordelige manier van reizen, voor ongeveer 10 km betaald u ongeveer 40 denar voor 2 personen (omgerekend ongeveer €0,80).

Kan ik veilig water drinken uit een kraan?
In Macedonië wordt veel chloor toegevoegd aan het leiding water. Dit kunt u erg duidelijk ruiken en proeven, veel mensen vinden dit water dan ook vies om te drinken. Het kan echter geen kwaad om het leiding water te drinken, u wordt er niet ziek van.

Zijn er voorzieningen langs de stranden?
Langs de meeste stranden waar veel toeristen komen zijn veel voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan eet/drink gelegenheden, strandbedden + parasol en winkeltjes. Verder worden bij populaire stukken strand ook jetski’s, kano’s en water fietsen verhuurd. En u komt natuurlijk overal kleine marktkraampjes tegen waar u kleren, souveniers, strandspullen ect. kunt kopen.

Zijn er in de omgeving van Ohrid gewone supermarkten?
In de regio Ohrid zult u niet een supermarkt tegen komen zoals wij die in Nederland kennen. Wanneer u in een iets groter stadje zit (bijv. Ohrid of Struga), zult u misschien één supermarkt tegen komen, maar deze zijn nogal wat kleinschaliger dan de supermarkten in Nederland. Wanneer u niet in de gelegenheid bent om naar een stadje te gaan, zijn er wel op bijna elke hoek van de straat ‘markets’ te vinden. Dit zijn een soort mini – supermarkten, een soort camping winkel. Hier kunt u voor weinig geld eten, drinken, drank, sigaretten ect. kopen.

Zijn er markten in de omgeving van Ohrid?
Eigenlijk elk stadje in de omgeving van Ohrid heeft een eigen markt. Zowel een gewone markt als gigantische groente en fruit markten. Zeker op de markten kunt u voordelig leuke spullen en souveniers kopen, ook nagemaakte merk spullen als gucci, dolce and gabanna, armani ect. Als u opzoek bent naar een markt en u wilt de weg vragen, vraag dan niet naar een ‘market’ (= een kleine supermarkt), maar naar de bazar. Als u naar de bazar vraagt komt u op een markt terecht.

Kan ik goed eten in Macedonië?
In elk stadje in de omgeving van Ohrid heeft u een grote keus aan eetgelegenheden. Eigenlijk overal langs de stranden en in de winkel centra vind u kleine snacktentjes waar hamburgers en pizza’s voor u gemaakt worden waar u bij staat. Natuurlijk vind u ook veel restaurants met een uitgebreidere menukaart. U heeft de mogelijkheid de omgeving van Ohrid te leren kennen door naar locale restaurantjes te gaan of naar wat meer ‘westerse’ restaurants met een menukaart die u ook in Nederland tegen zou kunnen komen. Deze restaurants kunt u herkennen aan de grote vlaggen van Nederlandse reisorganisaties als Corendon, soms zelfs door een Nederlandse vlag. Vooral wanneer u voor de locale restaurants gaat zal er meer vis aangeboden worden op de menukaart. Zowel forel als paling zijn een specialiteit in de omgeving van Ohrid, omdat deze vissen leven in het meer van Ohrid.

Ben ik duur uit in Macedonië?
Over het algemeen bent u alles behalve duur uit in Macedonië. Zodra u aankomt in het land zelf, zult u ontdekken dat de welvaart standaard veel lager ligt dan in Nederland. Hier zijn de prijzen dan ook naar. Over het algemeen geld wel dat u iets meer betaald wanneer u gebruik maakt van voorzieningen die door Nederlandse reisbureaus aan worden geboden. Denk hierbij aan restaurants, terrasjes, hotels en excursies. Dit betekend niet dat u duur uit bent, vergeleken met andere populaire vakantie bestemmingen in het middellandse zee gebied bent u nog altijd goedkoper uit. Echter, wanneer gebruik maakt van de voorzieningen die aangeboden worden door Macedoniërs bent u nog veel goedkoper uit. Daarnaast kunt u in Macedonië zeer goedkoop producten kopen waar in Nederland zware belastingen op worden geheven zoals bijvoorbeeld sigaretten en alcohol.

Zijn de Macedoniërs gastvrij?
Over het algemeen zijn de Macedoniërs zeer gastvrij! Zoals gezegd zijn er niet veel mensen die goed Engels spreken, zeker mensen van middelbare of oudere leeftijd niet. Maar de meeste Macedoniërs kunnen u wel prima verstaan met wat ‘basic’ Engels. En wanneer u een vraag heeft kunt u rekenen op een vriendelijk antwoord! In vergelijking met Nederlanders kunnen Macedoniërs vrij bescheiden en stil over komen, maar dit is zeker geen stugheid! Wanneer u een vraag heeft en misschien zelfs wat vragen heeft over de Macedonische gewoonten en gebruiken zult u gegarandeerd een vriendelijk antwoord krijgen.

Kan ik veilig zwemmen in het meer van Ohrid?
Het meer van Ohrid is zeer veilig om in te zwemmen. Terwijl er op het land schildpadden en slangen leven hoeft u geen moment bang te zijn dat deze zich in het water zullen wagen, het water is namelijk veel te koud voor deze dieren. Het water heeft een constante temperatuur en is daarom zelfs ook in de zomer te koud voor schildpadden en slangen. Bovendien gaat het om een afgesloten meer, grote zeedieren als haaien en kwallen komen niet voor in het meer. De onschuldige vissen zoals forel en paling zwemmen alleen in het midden van het meer, waar het meer diep is. De enige dieren die u dus tegen kunt komen in het water zijn hele kleine visjes die niemand lastig vallen. Verder stroomt het water in het meer altijd door, het is geen stilstaand water. Bacteriën door stilstaand water vormen dus geen gevaar. En tenslotte: het kan fijn zijn om zwem/surf schoentjes te kopen. De meeste stranden bestaan namelijk uit kleine kiezelsteentjes (met uitzondering van bijv. St. Naum). Deze kiezelsteentjes zijn bovendien donker van kleur, dus dit loopt ietwat ongemakkelijk en wordt heel warm. Mocht u schoentjes zijn vergeten en hier toch behoefte aan hebben dan kunt u bijna overal langs de stranden waterschoentjes kopen voor ong €4,-.

Is Macedonië een veilig land?
Zeker in de omgeving van Ohrid is Macedonië een zeer veilig land. Door de lagere welvaart standaard ontstaat helaas snel het misverstand dat een land onveilig is. Dit is echter totaal niet het geval, deze omgeving is zeer veilig en de sfeer is erg gemoedelijk. Natuurlijk is het verstandig om niet met een open tas over straat te lopen, maar dat is ook onverstandig in Nederland. Wanneer u een stukje buiten Ohrid in een hotel verblijft kunt u prima een wandeling naar het stadje maken in het donker, langs het meer. U zult zelfs zien dat de plaatselijke bevolking dan tot leven komt, wanneer het donker wordt en afkoelt zijn er veel mensen die hun dagelijkse fitness uitvoeren door te joggen of te fietsen langs het meer. U hoeft ook zeker niet te vrezen dat u opgelicht wordt met prijzen van artikelen, over het algemeen zijn de Macedoniërs goudeerlijk en zullen ze u eerder korting geven dan extra geld te verdienen. Mocht u een excursie willen ondernemen naar het buurland Albanië (wordt door de meeste reisorganisaties aangeboden) denkt u er dan aan dat dit land heel anders is, ook bent u in de zelfde omgeving net over het de grens. Er heerst veel criminaliteit in Albanië en de mensen zijn een stuk minder op toeristen gesteld. Laat u hierdoor zeker niet tegen houden een excursie te ondernemen naar Albanië, het zeer zeker wel de moeite waard.

Wanneer is het toeristische seizoen (bijvoorbeeld voor het beste klimaat?
Toeristisch seizoen: april t/m okt. Hoogseizoen: mei, juni en sept.

Hoe zit het met winkelen in Ohrid?
Grootste winkelaanbod vind u in: Ohrid en Struga. Winkels zijn over het algemeen geopend van ma t/m vr van 8:00 tot 20:00 uur. Za van 08:00 tot 15:00 uur. In de zomermaanden gelden langere openingstijden en kunt u vaak tot wel 22.00 uur winkelen. Ook voor uw boodschappen kunt u tot 22.00 uur terecht.

Zijn er ook jaarlijkse evenementen?
Zeker zijn die er hieronder vind u de populairste:

  • Jaarlijks in juli – Balkan Folklore Festival in Ohrid.
  • Jaarlijks eind augustus – Ohrid Summer Festival (klassieke muziek en drama).
  • Jaarlijks in augustus – Struga Poetry Evenings (poëziefestival).

Elektriciteit in Macedonië?
In Macedonië worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland.