Winkelstraat struga
De winkelstraat in het centrum van Struga Foto: Wikimedia Commons

Struga: rustig stadje gesplitst door de Drim

Niet ver van de kleine stad Ohrid ligt het plaatsje Struga. Het is de badplaats van Ohrid en hierdoor zeer levendig te noemen. Veel toeristen uit zowel eigen land als het buitenland komen graag naar het oer oude meer van Ohrid om daar te genieten van de zon en het kristalheldere water. Struga biedt je alles wat je nodig hebt voor een prettige en relaxte strand vakantie met uiteraard veel restaurantjes en uitgaansgelegenheden zoals bars en cafés. Ook aan het water is het heerlijk toeven, je treft er een keur aan gezellige terrassen aan.

Vooral in de zomer populair bij de jeugd

Dwars door het plaatsje stroomt de rivier de Zwarte Drim. Deze rivier ontspringt aan het meer  en de stad is als het ware om deze rivier heen gebouwd. Je kunt dan ook mooie wandelingen maken langs de oevers en her en der een stop maken om op een terrasje te genieten van de rivier en schepen die voorbij komen. Omdat Struga vrij zuidelijk ligt en het klimaat wordt beïnvloed door de Middellandse zee is het zowel zomer als winter hier goed toeven. Vooral de zomers zijn populair bij vooral de jeugd die hier dan in grote getale naartoe stromen.

Paling vissers

Van oorsprong is het plaatsje een vissersdorp. De lokale vissers gingen, en gaan nog altijd maar in mindere mate dan voorheen, het meer op om te vissen op paling. In de restaurants in de omgeving kun je dan ook verschillende typische lokale paling gerechten op de menukaart aantreffen. De sfeer in het stadje is gemoedelijk en rustig te noemen. De meeste drukte vindt je aan de oevers van het meer. Dit maakt Struga een ideale bestemming waar je enerzijds voor je rust heen gaat en anderzijds een plek die te vergelijken is met andere zon bestemmingen.

Geen heuvels maar vlak

De temperatuur in Struga kan in de zomer flink oplopen, soms wel tot boven de veertig graden. Het is dan ook geen wonder dat veel mensen ofwel de verkoeling van het meer op zoeken of in de vele schaduwrijke plekken in het stadje gaan zitten. Met name de kerken die Struga rijk is zijn het bezoeken waard en bieden op de heetste moment van de dag een heerlijke koelte. In tegenstelling tot het nabij gelegen Ohrid is Struga een plaatsje dat volledig vlak is, dus geen glooiende heuvels. Dat maakt het wandelen op ware dagen een stuk makkelijker.

Ideale wandel gebieden in omliggende bergen

De omgeving van Struga is wild en ruig. Bergen met toppen boven de 2 kilometer en de flanken die vol staan met oerbossen. Als je een liefhebber bent van het maken bergwandelingen dan is Struga een prima basis. Je bent hier vandaan in no time in de wildernis en rust waar je de hele dag naar hartenlust kan wandelen. Let wel op dat je goede schoenen aan trekt want er zijn maar zeer weinig verharde paden. Ook leven er in het gebied wilde beesten zoals beren en lynxen dus is het de moeite waard om vooraf te informeren of het gebied waar je wilt gaan wandelen wel veilig genoeg is.