Bitola centrum Macedonië
Het prachtige centrum van Bitola, de oudste stad van Macedonië

Bitola: oudste stad van Macedonië

Met een inwonersaantal van ruim 95.000 is Bitola de tweede stad van Macedonie. Het is gelegen op de Pelagonische vlakte  op ruim 600 meter boven de zeespiegel. De stad is gebouwd aan de voet van de majestueuze berg Pelister die zo’n 2.600 meter hoog is. De historie van Bitola gaat net iets verder terug dan het verleden van Skopje, de hoofdstad. Dit maakt Bitola de oudste stad van Macedonië. Ruim 4.000 jaar voor Christus stond de omgeving bekend als Heraclea Lyncestis. Tegenwoordig kun je in Bitola genieten van moderne architectuur in combinatie met de historische gebouwen vanuit onder meer de Ottomaanse Periode.

Kathedraal Sint Dimitry

Het centrum van Bitola is beroemd om de vele bezienswaardigheden die stuk voor stuk zeer de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo is daar de Sint Dimitry, een orthodoxe kathedraal die in barokke stijl is gebouwd. Het stamt uit de periode rond 1600 maar er zijn bronnen die aangeven dat later is gebouwd, rond 1800. Hoe het kan dat hierover zoveel verschillende meningen zijn is onduidelijk maar het maakt het des te interessanter om deze kerk, waarvan de toren ieder geval in Ottomaanse stijl is opgetrokken, te gaan bewonderen.

De Grote Bazaar

Ook zeer de moeite waard is de grote Bazaar in het midden van het centrum van Bitola. Dit zeer bekende handelscentrum stamt ook uit de Ottomaanse periode en herbergt maar liefst 86 winkels van goudhandelaren tot Hammams. Je kunt er op bijna iedere hoek wel genieten van de typische zoete thee terwijl je de vele mensen aan je voorbij ziet gaan. De ingangen van de Bazaar worden geflankeerd met enorme ijzeren poorten. Tot in elke hoek is de grote Bazaar nog exact in dezelfde staat als dat die was ten tijde van de Ottomanen.

Kroonluchters en fresco’s

Naast de invloeden van het Ottomaanse rijk zijn duidelijk de invloeden van onder meer de Grieken, het Slavische verleden en de Romeinen zichtbaar. Bitola is het Slavische woord voor klooster. De Slaven namen in hun periode massaal de  oosterse orthodoxe religie over wat de voornaamste reden is dat er zoveel orthodoxe kerken in de stad te zien zijn. Het mooiste exemplaar is wel de kerk van Dimitrija. De kerk hangt vol met bijzonder mooie kroonluchters en is bezaaid met prachtige afbeeldingen.

Wilde beren en Lynxen

Je zou door de grote hoeveelheid aan culturele erfgoederen bijna vergeten dat Bitola midden in één van de meest  mooie natuurgebieden van Europa ligt. In het westen tref je het Babagebergte aan waarvan de toppen tot boven de 2000 meter pieken. In de omgeving leven dieren die in de rest van Europa al weinig meer voorkomen zoals, beren en lynxen. Dit maakt Bitola een ideale stad om als basis te hebben voor het opsnuiven van rijke culturen met daarbij uitstapjes naar oer natuur. Je kunt vanuit Bitola ook zeer eenvoudig uitstapjes maken naar onder meer Griekenland.