Ohrid in Macedonië
Het Ohrid meer is het oudste en mooiste meer van Europa. Foto door: xiquinhosilva

Ohrid: oudste meer van Europa

De stad Ohrid is geschikt voor zowel een cultuur reis als een zon vakantie. In het relatief kleine stadje liggen 365 kerken waardoor je dus in principe elke dag van het jaar wel een kerk zou kunnen bezoeken. De stad ligt aan het grote meer van Ohrid waar het zijn naam te danken heeft. Ohrid betekent zoveel als kristal helder water. Het water van het meer is gelukkig nog net zo helder als dat het in de oudheid was. Je kunt naar Ohrid dan ook het beste ook je strandkleding meenemen zodat je na een ochtendje kerken bezoeken even rustig kan genieten van de zon en het water op het strand aan het meer.

Flaneren over de boulevard

Als je van wandelen houdt dan ben je in Ohrid aan het juiste adres. De stad wemelt van de gezellige straatjes die stuk voor stuk voorzien zijn van leuke restaurantjes  en gezellige cafés. Uiteraard kun je hier genieten van de typische Balkan specialiteiten maar omdat de stad aan het meer van Ohrid ligt zijn er ook veel restaurants die heerlijke vis specialiteiten aanbieden. En voordat je gaat eten, of erna kun je heerlijk flaneren over de brede boulevard. Aan het eind van de dag is deze boulevard de ideale plek om te genieten van de ondergaande zon.

Het Antieke theater

Uit de oud Griekse tijd stamt het amfitheater dat in de stad ligt. In de volksmond wordt dit het antieke theater genoemd. Het is gebouwd ongeveer 2000 jaar voor Christus maar is pas her ontdekt 200 jaar geleden. Het is na de ontdekking volledig uitgegraven en kan het weer dienst doen waar het ooit voor bedoeld was, theater en muzikale optredens. Niet alles van het theater is bewaard gebleven, ongeveer van het oorspronkelijke is terug gevonden. De tweede ring, het hogere gedeelte, heeft helaas te tand des tijds niet weten te doorstaan en is verloren gegaan.

Sint Pantelejm Klooster

Op de Plaosnik heuvel in de stad staat het Sint Pantelejm on klooster. Dit historische klooster is gebouwd in opdracht van Boris de Eerste van Bulgarije. Vanaf de heuvel waar het staat heb je een magnifiek uitzicht over het Ohrid meer. Veel Macedonische orthodoxe Christenen komen jaarlijks naar dit klooster om hun waardering over te brengen aan Sint Clement die in het klooster begraven ligt. Sint Clement is de oprichter. Er wordt gezegd dat dit klooster de plaats was waar studenten het Glagolitische alfabet bestudeerden om vervolgens de bijbel in het Oud Slavisch te kunnen vertalen.

Fort Samuel

Voor mooie uitzichten kan je naast het klooster ook een bezoek brengen aan het Fort Samuel. Dit fort is gebouwd in opdracht van Tsaar Samuel die heerste van 976 tot 1014. Helaas is van het fort zelf niet zo veel meer over maar kan je nog wel de stadsmuren bekijken. De stadsmuren zijn in de loop de jaren zoveel mogelijk in de oude oorspronkelijke staat gerestaureerd. Om bij de muren te kunnen geraken dien je een flinke wandeling af te leggen maar het uitzicht is dan ook fenomenaal te noemen.