Macedonie - skopje
Kinderen zitten op de draaimolen terwijl hun ouders netjes staan te wachten op Macedonia Square in Skopje, Macedonië Foto door: Marjan Lazarevski

Algemene informatie over Macedonië

De socialistische republiek Macedonië is in 1991 ontstaan na een referendum onder de bevolking. Tot die tijd was het officieel een deelstaat van Joegoslavië. Het Macedonische volk had dus geen eigen land maar een eigen territorium. Na het referendum werd besloten om de republiek een feit te maken. Het zuidelijk gelegen buurland Griekenland had een probleem met de naam Macedonië omdat in het Noorden van Griekenland een provincie ligt met die naam. Om die reden heet het land officieel Voormalige Republiek Macedonië.

Rijke historie

Macedonië leent zich uitstekend om op vakantie te gaan. Vooral als je van rust en natuur houdt met daarnaast ruimte voor een rijke historie en cultuur, dan ben je in dit land aan het juiste adres. De geschiedenis van de gehele omgeving gaat ver terug, maar de sporen van het Romeinse verleden en die van het Byzantijnse verleden zijn nog het meest zichtbaar. Het land wordt omringd door Griekenland, Albanië, Servië en Bulgarije. De hoofdstad van Macedonië is Skopje dat ligt aan de historisch belangrijke rivier de Vardar. Vanuit Skopje zijn excursies te maken naar het binnenland of naar één van de andere belangrijke steden zoals, Bitola, Ohrid en Struga.

Bergachtig landschap met veel rivieren en meren

Ondanks dat Macedonië een verleden heeft waar veel strijd is geweest om land en religie, heeft het land niets aan schoonheid verloren en kun je het zelfs één van de mooiste gebieden van Europa rekenen. Het landschap is in alle windrichtingen bergachtig waar van de hoogste toppen tot boven de 2.000 meter reiken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je door het gehele land kleine en grotere rivieren ziet kronkelen die elk op hun beurt uitmonden in meren of nog grotere rivieren. Het meer van Ohrid bijvoorbeeld is absoluut een bezoek waard om zijn schoonheid en ligt voor een deel in Albanië.

Ideaal voor lange natuur wandelingen

In een landschap dat zo rijk is aan heuvels, bergen, rivieren en meren, kan het ook haast niet anders dat je er ook enorme bossen aantreft. Het land herbergt stukken oerbos die in het westen van Europa weinig meer voorkomen. De flora en fauna in deze bossen is eveneens rijk te noemen. De Macedonische overheid heeft daarom veel bosgebieden uitgroepen tot Nationaal Park waaronder het bekende reservaat Mavrovo, het grootste nationale park van het land, met daarin de majestueuze berg Galicica. Een ideaal gebied voor lange wandelingen. Trek wel goede bergschoenen aan want de paden zijn veelal onverhard.

Warme en lange zomers

Ondanks dat Macedonië omringd wordt door andere landen en dus geen kust heeft genieten de Macedoniërs van een klimaat dat in sterke mate wordt beïnvloed door de Middellandse zee. Maar ook door het vaste Europese land waar met name uit het oosten de winterkou in sommige hoog gelegen delen kan doordringen. Over het algemeen is het klimaat in het land gematigd waarbij de lente nooit echt lang duurt. De zomer zet zich doorgaans zeer snel in en hierdoor kan het vanaf april tot oktober zeer warm  tot heet zijn.